Kezdőoldal · Hosszútávú előrejelzés · Közeleg a fűtési szezon ... (,avagy a ló másik oldala)

Közeleg a fűtési szezon ... (,avagy a ló másik oldala)

A korábbi előrejelzéseinkben emlegetett "vénasszonyok nyara" jellegű időjárás, igencsak "tüzes menyecskés"-re sikeredett, vagyis a várt csendes, őszi idő helyett szeptember igen változatos időjárással köszöntöt be. Az előrejelzési adatok elemzéséből az látszik, hogy a mostanihoz hasonló (meleg augusztus végi, szeptember eleji) időjárás igencsak ritkán fordul elő (ennek "köszönhető", hogy utolsó két előrejelzésünk nem a dicsőség tábla tetején fog szerepelni). Sajnos, ez a tendencia folytatódik, s ez az előrejelzés is elég nagy bizonytalanságokat tartalmaz, de ennél ma jobbat nem tudunk készíteni.
No, de lássuk, mit mutat grafikus előrejelzésünk:

Az 5-ei hétnek rögtön az elején érkezik egy hidegfront, ami véget vet a nyárias időnek, sőt a hét közepén térségünket elérő újabb hidegfront már annyira hűvös levegőt szállít fölénk, hogy napközben nemhogy melegszik, inkább hűl majd a levegő. Itt az ideje kipróbálni a fűtő berendezéseket, ha valami baj van, akkor még időben meg tudjuk javíttatni (hisz valószínűleg rövidesen szükség lesz rá).
A frontok átvonulása után rövid időre még magára talál időjárásunk, a 13-a, 14-e körül még kellemes, nyárias időre számíthatunk, de kárász életű lesz ez a felmelegedés, hisz a 16-a tájékán érkező újabb, igen erősnek tűnő hidegfront, a hónap második felére az évszaknak megfelelőre változtatja időjárásunkat. Ekkor már a hűvösebb idő lesz a jellemző, olyannyira, hogy szeptember utolsó, illetve október első napjaiban bizony már hajnali fagy is előfordulhat.

2011.09.04. 15:34