Kezdőoldal · Hosszútávú előrejelzés · "Skandináv nyár" a Balatonnál

"Skandináv nyár" a Balatonnál

Úgy tűnik bele kell nyugodnunk, hogy idén sem lesz már hosszan tartó, "igazi", nyári idő. Be kell érnünk a pár napig tartó meleg időszakokkal, amit rendszeresen követ egy hűvösebb, esősebb periódus. (Tulajdonképpen nincs ebben semmi meglepő, hisz itt a Kárpát-medencében ez a megszokott nyári idő. Az már más kérdés, hogy ez nem egyezik meg a vágyainkkal.)

No, de mindettől függetlenül lássuk mit tartogat számunkra a nyár hátralévő időszaka!
Jön-e a szokásos augusztus 20-ai lehűlés?

Milyen idő várható augusztusban a Balatonnál?

Az első héten, úgy tűnik magára talál időjárásunk, hisz végre már hosszabb időn keresztül láthatjuk a napot, és a hét végén ismét a nyáron szokásos hőmérsékletet mérhetjük. Igaz, akkor már csapadékosra fordul az idő, több alkalommal várható eső, zápor, zivatar (elér bennünket a Nyugat-Európa felől közeledő hidegfront). Az 8-ai hét lesz a nagy kérdés, ugyanis az általunk előrejelzett idő akkor következhet be, ha ez a front is olyan "szétesős" típusú lesz, mint oly sok nyugat felől érkező hidegfront (ez azt jelenti, hogy a felhős, csapadékos időn kívül komolyabb hőmérséklet változást nem okoz).
Amennyiben viszont egy markáns front ér el bennünket, akkor a jövő hét az előrejelzési grafikonon láthatónál jóval hűvösebben kezdődik majd.
A 12-ei hétvége lehet az augusztus "csúcsa", mert ennél valószínűleg nem emelkedik már magasabbra a hónap során a hőmérséklet. S innen kezdve következik egy igen változékony, több erős lehűlést, kiadós csapadékot hozó időszak. Nagy ugyan az előrejelzés bizonytalansága, de úgy tűnik, hogy 16-17-e táján jön az az erős hidegfront, ami máskor 20-a körül lep meg bennünket.
Augusztus 23 és 26-a között van még esélyünk egy kis nyári időre, de ez sem tart sokáig, mert a hét végén érkező újabb hidegfront hozza meg majd az őszt.

Grafikus előrejelzésünk:

2011.08.02. 16:48