Kezdőoldal · Időjárási hírek · Mi lesz veled síszezon?

Mi lesz veled síszezon?

A következő napokban enyhébbre fordul időjárásunk (előrejelzésünk). Az enyhülés azonban nemcsak hazánkat érinti, hanem szinte az összes szomszédos régiónak kijut belőle. Az Alpok déli lejtőin (Olaszország) már most sem rózsás a hóhelyzet, hisz 1500-2000 méter magasságban is olvad a hó, s a hét végén a meleg levegő eléri már az északi területeket is, az egészen magas 3-4000 méteres magasságban is olvadásra számíthatunk. Friss hóra, újabb havazásra pedig úgy tűnik egyelőre semmi esély. Több kedvezőtlen következményre számíthatnak a most útra kelő síelők, a pályák hóminősége nagy magasságokban is romlik majd (tapadós, kásás, vizes lesz a hó, éjjel pedig jégkéreg képződhet a felszínén). Az olvadás következtében jelentősen megnő a lavinaveszély. Nagyon fontos, hogy erről idejében tájékozódjunk! A magyarországi síterepeken már csak egy-két helyen síelhető a hó, a tavaszias időben pedig már a hóágyúzás sem segít a pályákon (többek közt azért sem, mert annyira enyhe idő lesz, hogy még hó ágyúzni sem lehet). Nem lesz jobb a külföldi pályákon sem a helyzet, szinte csak a gleccserpályák maradnak jól síelhetők, az alacsonyabb részeken viszont akár el is tűnhet a hó, hisz sokfelé már most is hómentesek a völgyek.

Az enyhe februári idő véget vet a hazai korcsolyaszezonnak is, most már úgy tűnik, a tél hátralévő részére végleg szögre akaszthatjuk a korcsolyákat (márciusban ritkán szokott olyan tartós, kemény fagy előfordulni, ami lehetővé tenné, hogy ismét befagyjanak állóvizeink).

A hegyekben bekövetkező nagymértékű olvadás miatt a folyók vízszintje is jelentősen növekszik, a tavaszi áradás idén sokkal korábban, már február közepén jelentkezik majd (és ha szerencsénk van, tavasszal sokkal kisebb lesz a szokásos árhullám, hisz a hegyekben felhalmozódott hó nagy része már most elolvad).

2011.02.02. 07:55