Kezdőoldal · Ismeretterjesztés

A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

A klímaváltozás miatt egyre messzebbre terjednek a kártevők

2013 szeptember 02, hétfő - 13:35 | szerző: mti

Az éghajlatváltozás elősegíti a mezőgazdasági termények kártevőinek és betegségeinek elszaporodását az egész világon - állítja egy friss kutatás. [Tovább .....]

2013.09.04. 05:57

Új szereplő a globális klímaváltozás színpadán..

Szén-dioxidot "lélegez ki" az Amazonas

2013 május 25, szombat - 12:39 | szerző: MTI

Kutatók szerint az Amazonas vízében élő baktériumok feldolgozzák a környező esőerdőkből a folyóba kerülő faszármazékokat, amelynek eredményeként a folyamóriás szén-dioxidot "lélegez ki". [Tovább .....]

Megjegyzés: A cikk végén érdekes utalások vannak a mai 100-200 éves időszakra szóló becslések megalapozottságára nézve!

2013.05.30. 07:11

Gyermekeink és a Nap

Elöljáróban szeretnénk leszögezni, hogy senkit sem szeretnénk lebeszélni a napozásról, sőt, amikor csak lehet töltsük időnket a szabadban, éljünk a Nap sugaraival, DE CSAK MÉRTÉKLETESEN!
Nagyon fontos, hogy gyermekeinket kiskoruktól fogva szoktassuk a tudatos napozáshoz.
A gyerekek fokozott védelmet igényelnek, nem is beszélve a babákról. A gyermekek bőre vékonyabb és érzékenyebb, kevésbé ellenálló, mint a felnőtteké. A gyerekkori leégés magasabb melanoma (bőrrák) előfordulást eredményez a későbbi élet során, emiatt ebben az életkorban kell leginkább figyelni a napon eltöltött időre. Egyes becslések szerint életünk során az összes UV sugárzás körülbelül 80 százalékát 18 éves korunk előtt kapjuk. A gyermekek szeretnek a szabadban játszani, de általában nem ismerik az UV sugárzás káros hatásait és nem is tudnak védekezni ellene, ez a felnőttek felelőssége. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek az ultraibolya sugárzásra és így sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint az iskoláskorúak. Ezért védjük gyermekünket ésszerűen a napozás vagy szabadban való tartózkodás során, ezzel is hozzászoktatjuk őket a biztonságos napozáshoz.
- Használjunk gyermekeknek való napvédő krémet (UV-A és UV-B sugárzástól is védő, vízálló napkrém), kenjük őket rendszeresen, bőségesen, feltétlenül minden pancsolás és törölközés után is.
- Lehetőleg ne tartózkodjunk a gyerekekkel napon 11 és 15 óra között, inkább a reggeli és esti órákra hagyjuk a sétákat és a játékot a játszótéren.
- A ruhákból kilátszó fokozottan érintett területeket (kéz, arc, lábak) kenjük be séta során is.
- Különösen legyünk óvatosan strandolásnál! Itt javasolt valamennyi óvintézkedést együttesen és fokozottan érvényesíteni. (Hogyan védekezhetünk a napégés ellen?)
- Védekezzünk megfelelő ruházattal, kiegészítőkkel: hordjon a gyerek (nyakat is takaró) sapkát, napszemüveget, strandolásnál a karokat, combokat is védő fürdőruhát, a szabadban esetleg speciális UV sugárzástól védő ruhát.
- A gyerekek nem mindig kedvelik az állandó kenegetést, ezért magyarázzuk el az ő nyelvükön, hogy miért van erre szükség.
- Kenjük és védjük magunkat is, mutassunk ezzel példát a gyerekeknek.
- Legyen a napvédelem téma az óvodában, iskolában, a nagyszülőkkel is, hogy gyermekünk akkor is kapjon védelmet, amikor nincs szülői felügyelet alatt.

További információkért forduljunk bizalommal a: Napozás babával
bejegyzés készítőihez.

2011.06.07. 11:36

New Posts

  • Jelenleg még nincs bejegyzés

New Comments

  • No comments at the moment