Kezdőoldal · Ismeretterjesztés · Barát vagy ellenség: a Nap

Barát vagy ellenség: a Nap

Mikor, és miként védhetjük testünket az erős napsugárzástól?

Rövid összefoglaló az alábbi táblán látható:
Nézzük kicsit részletesebben!
Az UV-index értéke 0-2 (gyenge):
Ilyen esetben a Napból érkező UV sugárzás teljes spektrumának erőssége igen alacsony s ez csak kevés veszélyt jelent számunkra.
Az alacsonyan járó nap irritálhatja szemünket, ilyen esetben viseljünk napszemüveget.
Az UV-index értéke 3-5 (mérsékelt):
Ilyenkor csak mérsékelt veszélyt jelent a napozás és a napon való tartózkodás.
Óvintézkedésként kenje be magát naptejjel, menjen árnyékban a déli órákban, illetve amikor a Nap sugárzása a legerősebb.
Az UV-index értéke 6-7 (erős):
Ez azt jelenti, hogy már veszélyes lehet a napozás, illetve a hosszabb idejű napon való tartózkodás.
Mindenképp kenjük be magunkat naptejjel, napsprayjel vagy napolajjal. Viseljünk széles karimájú kalapot és napszemüveget, hogy védjük a szemünket.
A legerősebb UV indexű időszakban (11:00-15:00 óra között) megfelelő védelem nélkül lehetőleg csak keveset tartózkodjunk a napon.
Az UV-index értéke 8 és 10 közötti (nagyon erős):
Ilyenkor akár a védett napozás is nagyobb veszéllyel járhat. A veszély csökkentése érdekében napozás során a déli órákban védje bőrét napozó-, fényvédőkrémmel. Viseljen az egész testet védő, könnyű, szellős ruházatot és napszemüveget, hogy megvédje a bőrét illetve a szemét.
A magas UV indexű időszakban (általában 11:00-15:00 óra között) csak rövid időt töltsünk a tűző napon, lehetőleg árnyékban tartózkodjunk.
Az UV index értéke 11 vagy annál nagyobb (extrém):
Ebben az esetben szélsőséges veszélyeket rejt a védelem nélküli napozás. Tegyünk meg minden óvintézkedést, hisz a védelem nélküli bőr leégési ideje akár néhány perc is lehet. Használjunk magas faktorú fényvédő krémet, de azt is vastagon, és lehetőleg 2 óránként ismételve kenjük be a bőrünket. Figyeljünk arra is, hogy a fényes felületek, fehér homok, víz, csillámos kő visszaverik az UV sugarakat, és így növelik a testünket érő UV sugárzást.
Az exrém erős UV sugárzás idején legyünk lehetőleg árnyékban, s ha mégis a napra mennénk, védjük bőrünket ruhával, viseljünk széles karimájú kalapot, illetve 100 %-osan UV blokkoló napszemüveget!
A fényvédő napozókrém használata kötelező!
Ha megtehetjük, ilyen esetben inkább épületekben tartózkodjunk.
Speciális esetek:
Télen a fehér hófelszín duplájára növelheti a napsugárzás UV erejét. Védjük szemünket napszemüveggel és ilyenkor ajánlott a szánkat is szájkrém-balzsammal bekenni. Ha éget a nap, használjunk naptejet a szabadon lévő bőrfelületeken.
A víz is tükrözi a nap sugarait, erre különösen ügyeljünk úszás, vízibiciklizés, szörfözés, vitorláz közben. Viseljünk napszemüveget, használjunk magasabb faktorú napvédő krémeket. Testünk azon részeit, amelyek különösen ki vannak téve az erős napsugárzásnak védjük megfelelő ruházattal.
Legyünk nagyon óvatosak a szabadtéri tevékenységek, munkák végzése (kertészkedés, építkezés, illetve sportolás, stb.) során, hisz intenzív sportolás, nagy figyelmet igénylő munka közben alig vesszük észre és kevésbé is érezzük a nap erejét, hiszen másra figyelünk.
Mikor húzódjunk árnyékos helyre?
Ha az árnyékunk nagyobb, mint a testmagasságunk (kora reggel és késő délután), az UV sugárzás erőssége valószínűleg alacsony, ilyenkor nyugodtan napozhatunk.
Ha az árnyék rövidebb lesz, mint a magasságunk (dél körül), akkor magas UV-sugárzásnak vagyunk kitéve, mindenképp keressünk árnyékot, és védjük a bőrünket, szemünket.

Bőrünk, egészségünk védelméről, s a leégésmentes napozásról további fontos információkat kaphatunk Antal Vali Blogján:
Az egészséges barnulás bejegyzésre kattintva.

2011.06.07. 11:15