Általános információk:
A Karib-tenger szívében található Dominikai Köztársaságot Kolombusz Kristóf fedezte fel több mint 500 éve. Kuba után Dominika a második legnagyobb sziget a Nagy Antillákon. A Hispaniola-sziget keleti részén fekszik, nyugatról Haiti határolja.. Az ország középső részén húzódik az egész karibi térség legmagasabb csúcsát hordozó Központi-Kordillera. A központi vonulattól északra és délre síksággal elválasztott alacsonyabb hegységek húzódnak. Legmagasabb pontja: Pico Duarte, 3175 méter. A hegyláncok közötti völgyek nagyon különböznek abban, hogy mennyi csapadékot kapnak. A legtermékenyebb a Cibao-völgy a központi és az északi hegylánc között. Ez az ország fő mezőgazdasági vidéke. Szélesebb parti síkság csak a déli, karibi parton található a főváros, Santo Domingo környékén. Ezt eredetileg szavanna fedte, jelenleg a cukornád-termesztés fő tája. A partok előtt sok kisebb sziget is az országhoz tartozik.
Legnagyobb tava az Enriquillo-tó. Ez sóstó, egy nagyon száraz, lefolyástalan medencében. A tenger szintje alatt 40 méterre van a tó szintje. Ez a karibi térség legmélyebb pontja. A part mentén több helyen lagúnák alakultak ki. Legjelentősebb közülük az édesvízű Laguna de Rincón és a félsós vízű Laguna de Oviedo.
Punta Cana a Karib-tenger legszebb partszakaszai közé tartozik, 40 km hosszú finom fehér homokos parttal, végtelen pálmafákkal övezett sétányokkal.
Éghajlat, időjárás
A Dominikai Köztársaság területén egész évben nyárias időjárás uralkodik. A trópusi klíma miatt télen 26°C-ot, nyáron 34°C-t mérhetünk a délutáni, legmelegebb órákban. Az év során két esős évszakra számíthatunk, az első májustól júniusig, a második októbertől novemberig tart, ezért érdemes átgondolni, melyik hónapra tervezzük a kirándulást, nyaralást. Júniusban, júliusban, augusztusban és szeptemberben hurrikánok is előfordulhatnak. Komoly katasztrófa csak ritkán fordul elő, hisz az esetleges szélviharokat napokkal előre jelzik és minden szállodában fel vannak rá készülve. A legszárazabb terület az ország délnyugati része, a legtöbb csapadékra a Samana-félszigeten lehet számítani. A trópusi klíma meghatározó jelensége a passzátszél, ami az Atlanti-óceán felől fúj.
Jó, ha tudjuk...
A trópusi ciklon több száz kilométer átmérőjű felhőörvény. A kialakult légköri képződmény csak trópusi viharnak nevezhető addig, míg a benne mozgó szelek sebessége el nem éri a 74 mérföld/órát (megközelítőleg 120 km/óra). A trópusi ciklon szelei elérhetik akár a 240–350 km/órás sebességet is, ami már óriási pusztításhoz vezethet. A ciklon középpontjában található a legkisebb légnyomás, itt kialakul egy lefelé mozgó áramlás, ahol felhők nem találhatók. Ezt a részt nevezik a ciklon szemének, és ennek mérete mindössze 15–40 km. A szemet gyűrű alakban óriási felhőfal övezi, melyet a rendkívül heves feláramlások hoznak létre, ez a viharzóna. Ha a ciklon szárazföld vagy hideg vízfelület fölé ér, akkor sokat veszít erejéből, mert megszűnik a meleg, vízgőzben gazdag levegő utánpótlása. Hurrikánok júniustól szeptember végéig fordulhatnak elő.

Dominika nagyobb térképen való megjelenítése
YoWindow.com
Santo Domingo éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
YoWindow.com
Punta Cana éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
YoWindow.com
Boca Chica éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
YoWindow.com
Samaná éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
YoWindow.com
Bayahibe éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
YoWindow.com
Bávaro éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
YoWindow.com
Juan Dolio éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Időjárás előrejelzés, éghajlati adatok, ország ismertető
Dominikai Köztársaság
Általános információk:
Jó, ha tudjuk...
Éghajlat, időjárás...

MeteoPlaza
"Kukkold meg, milyen idő lesz!"
Keress előrejelzéseink között!
Vissza a főoldalra...
Aktuális időjárási adatok. Műholdkép. Vízhőmérséklet.
Külföldi nagyvárosok, üdülőközpontok időjárása
Magyarországi városok, települések időjárása
SkiingPlaza - Hóadatok, hó előrejelzés, síterepek, hegyi üdülőfalvak időjárása...
Hosszútávú időjárás előrejelzés, 30 nap időjárása...
Előrejelzések, tanulmányok, cikkek. Hírek a MeteoPlaza fejlesztéseiről, újdonságairól. Blog.
A Meteoplaza web áruháza, a "Meteo Pláza"
Utazás előtt
(Külügyminisztériumi ország infók)