Általános információk:
Egyiptom Afrika északkeleti részén terül el, kis része Ázsiához tartozik. Az ország, amelyet Afrika kapujának is neveznek, a rejtélyek és hiedelmek földje, melynek történelme az emberi civilizáció hajnalán kezdett íródni. Az Egyiptomi Arab Köztársaság területén keresztül folyik a legnagyobb afrikai folyó - a Nílus. Egyiptom szomszédos államai nyugaton Líbia, délen Szudán, észak-keleten Izrael. Északi partját a Földközi-tenger, az ország keleti partjait a Vörös-tenger mossa. Egyiptom lakosságának többsége a Nílus mentén él, amely egy azon kevés területek közül az országban, ahol földművelésre alkalmas talaj található, így ezen a területen valamivel könnyebb az élet. Az ország többi részét sivatag borítja, a Szahara. Az idelátogatók számos helyen pihenhetnek vagy szórakozhatnak. Fajjúm-oázis a sportolók paradicsoma, és Kairótól gépkocsival egy délelőtt elérhető; vannak napfényes strandok, mint Marsa Matruh halványsárga homokja; a Vörös-tenger páratlan lehetőséget nyújt búvárkodásra és mélyvízi halászatra. A szenvedélyes turistákat várja a Sínai-hegy, ahol Mózes átvette a Tízparancsolatot, az alexandriai katakombák, a Görög-Római Múzeumban kiállított finom tanagra szobrocskák, a híres strandok. Gyönyörködhetünk Kairó világvárosi forgatagában, semmihez sem hasonlítható egzotikus éjszakai életében és a folklórműsorokban. A vízi sportok kedvelői bőven találnak lehetőséget a mélyvízi halászatra, könnyű- és mélyvízi búvárkodásra és széllovaglásra.
Éghajlat, időjárás
Egyiptom Észak-Afrika szubtrópusi övezetében fekszik, az ország nagy részén rendkívül száraz, sivatagi éghajlat uralkodik enyhe téllel és forró nyárral. Kivételt csupán a Földközi-tenger partvidékét és a Nílus deltatorkolata képez, itt a mediterrán vidékeken megszokott klímára számíthatunk. Egyiptomban három évszakot lehet megkülönböztetni. A telet, amely november 15.-től március 15.-ig tart, az ún. első nyarat, március 15.-től július közepéig és a második nyarat, amely július közepétől november 15.-ig tart. Az egyiptomi utazásra a tél a legalkalmasabb időpont, amikor is a nagy melegek még elviselhetőek és nincs akkora hőség és szárazság. Az első nyár idején a hömérséklet még mindig elviselhető, ezért ajánlott július közepéig Egyiptomba látogatni. A legforróbb évszak a második nyár, ekkor csupán az igazán nagy hőséget kedvelőknek ajánlatos az országba utazni. A legoptimálisabb időpont a látványosságok felkeresésére és magára az utazásra az október-április közötti időszak, amikor a napi átlaghőmérséklet Kairóban 24 °C, Hurghadában 26°C, a Vörös-tenger vízhőmérséklete pedig 23 °C körül mozog.
Jó, ha tudjuk...
Egyiptom területére jellemző a száraz, forró szél, amit a helyiek "chamsin"-nak hívnak. Ezek a szelek főleg az első nyár kezdetén alakulnak ki, finom homokot sodornak magukkal, sok turistának okozva ezzel egészségügyi problémákat. A Vörös-tenger partján ez a szél fagyos szellő formájában jelenhet meg. A "chamsin" kifejezés arabul ötvenet jelent, utalva az időszakra, amikor is ezek a forró és száraz szelek fenyegetnek, ez ugyanis 50 napig tart. A Vörös-tenger a legsósabb tengerek közé tartozik, nevét a tengerfenéken élő vörös színanyagot kibocsátó puhatestűekről kapta, valamint a környező sivatag színéről, amit a naplemente fest vörössé.

Egyiptom nagyobb térképen való megjelenítése
YoWindow.com
Hurghada éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Sharm El Sheikh éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Taba éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Kairó éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Gíza éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Alexandria éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Asszuán éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Karnak éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
YoWindow.com
Luxor éghajlati adatai. Átlagos maximum hőmérséklet, átlagos minimum hőmérséklet, havi csapadékösszeg
Forrás: FAO
Időjárás előrejelzés, éghajlati adatok, ország ismertető
Egyiptom
Általános információk...
Jó, ha tudjuk...
Éghajlat, időjárás...

MeteoPlaza
"Kukkold meg, milyen idő lesz!"
Keress előrejelzéseink között!
Vissza a főoldalra...
Aktuális időjárási adatok. Műholdkép. Vízhőmérséklet.
Külföldi nagyvárosok, üdülőközpontok időjárása
Magyarországi városok, települések időjárása
SkiingPlaza - Hóadatok, hó előrejelzés, síterepek, hegyi üdülőfalvak időjárása...
Hosszútávú időjárás előrejelzés, 30 nap időjárása...
Előrejelzések, tanulmányok, cikkek. Hírek a MeteoPlaza fejlesztéseiről, újdonságairól. Blog.
A Meteoplaza web áruháza, a "Meteo Pláza"
Utazás előtt
(Külügyminisztériumi ország infók)